skaffa katt

Allt du behöver veta om att skaffa katt: Tillbehör, försäkringar och kattraser

Allt du behöver veta om att skaffa katt: Tillbehör, försäkringar och kattraser

Att skaffa en katt är en fantastisk upplevelse, men precis som med alla husdjur kräver det en hel del planering och förberedelse. Om du funderar på att välkomna en purrande vän i ditt hem, finns det några viktiga saker att tänka på. Här går vi igenom allt från vad du behöver för att ta hand om en katt, vilken kattförsäkring som är bra att ha och tips på fem populära kattraser med deras unika egenskaper.

Vad du behöver för att äga en katt

Det är lätt att tro att katter är självständiga och kräver minimalt med underhåll, men sanningen är att även om de är relativt självständiga jämfört med exempelvis hundar, finns det en del grundläggande saker som är viktiga för att säkerställa att din katt mår bra och trivs i sitt nya hem.

1. Kattlåda och kattsand

Katter är kända för att vara väldigt renliga djur, och det första du behöver skaffa är en kattlåda. Kattlådor kommer i olika former och storlekar, från enkla öppna modeller till mer avancerade varianter med lock och självrenande system. Välj en som passar din katt, och kom ihåg att byta sanden regelbundet för att undvika dålig lukt och bakterier. Kattsand finns i olika material, från traditionell klumpbildande sand till mer miljövänliga alternativ som träpellets eller silikat. Testa dig fram till vad din katt gillar bäst.

2. Mat och vattenskålar

Skålar för mat och vatten är ett måste. Många föredrar att ha separata skålar för vatten och mat, och vissa katter föredrar till och med rinnande vatten, vilket gör att en kattfontän kan vara en bra investering. Skålar i rostfritt stål eller keramik är att föredra framför plast, då de är lättare att rengöra och inte behåller bakterier på samma sätt.

3. Kattmat

Det finns mängder av olika typer av kattmat att välja mellan – våtfoder, torrfoder och till och med råfoder. Det är viktigt att välja en mat som passar din katts ålder, hälsa och livsstil. Kattungar, vuxna katter och äldre katter har olika näringsbehov, så läs alltid på förpackningen och rådfråga din veterinär om du är osäker. Vissa katter har dessutom allergier eller specifika behov, vilket kan kräva ett specialfoder.

4. Klösbräda och leksaker

Katter älskar att klösa, och om du inte vill att din soffa eller dina gardiner ska bli deras favoritplats för detta, bör du investera i en klösbräda eller ett klösträd. Det hjälper inte bara till att skydda dina möbler, utan är även en bra källa till stimulans för katten. Kattleksaker, som fjädervippor, bollar eller laserpekare, är också ett utmärkt sätt att hålla din katt aktiv och engagerad.

5. Kattbädd eller filt

Även om många katter gärna sover lite varsomhelst (på din kudde eller på soffan), är det ändå en bra idé att ha en egen plats för katten att vila på. En mjuk kattbädd eller filt kan bli en trygg och bekväm plats för katten att koppla av på.

6. Transportbur

Ska du ta med katten till veterinären eller på en resa är en transportbur ett måste. Välj en bur som är rymlig nog för katten att stå, vända sig och ligga bekvämt i, och se till att den är säker och lätt att rengöra.


Försäkring – viktigt för kattens trygghet

En kattförsäkring är inget måste, men kan vara en mycket bra investering. Veterinärkostnader kan snabbt bli höga om din katt råkar ut för en olycka eller blir sjuk, och en bra försäkring kan hjälpa dig att hålla kostnaderna nere.

Vad täcker en kattförsäkring?

De flesta kattförsäkringar täcker kostnader för veterinärvård vid olycksfall och sjukdomar. Du kan välja mellan olika nivåer av försäkringsskydd beroende på dina behov och din budget. Vissa försäkringar erbjuder även skydd för medicin, rehabilitering och till och med tandvård. Det är alltid en bra idé att jämföra olika försäkringar innan du bestämmer dig.

Exempel på försäkringsnivåer:

FörsäkringsnivåTäckerÅrlig kostnad
BasOlycksfall och sjukdom1000-2000 kr
MellanOlycksfall, sjukdom, medicin, rehabilitering2000-4000 kr
PremiumOlycksfall, sjukdom, medicin, rehabilitering, tandvård4000-6000 kr

Att ha en försäkring ger också en extra trygghet om din katt skulle försvinna. Vissa försäkringar inkluderar även ersättning för annonsering eller till och med en belöning om din katt skulle gå vilse.


Fem populära kattraser och deras egenskaper

Det finns många olika kattraser att välja mellan, och alla har sina egna unika personligheter och egenskaper. Här listar vi fem populära raser och vad som är speciellt med dem.

1. Maine Coon

Maine Coon är en av de största kattraserna och känd för sin vänliga och lekfulla personlighet. Trots sin storlek är de ofta väldigt milda och sociala. De har en tät, vattenavstötande päls som kräver regelbunden borstning. Maine Coon-katter är också kända för sina ”pratiga” läten, och de kommunicerar ofta med sina ägare genom ett brett spektrum av ljud.

EgenskapDetalj
StorlekStor, tungt byggd
PälsvårdRegelbunden borstning
PersonlighetSocial, lekfull, pratig

2. Sphynx

Sphynx är en hårlös kattras som verkligen sticker ut i mängden. Trots sitt lite ovanliga utseende är de otroligt kärleksfulla och gillar att vara nära sina människor. Eftersom de saknar päls behöver deras hud dock regelbunden rengöring, eftersom den tenderar att bli fet.

EgenskapDetalj
StorlekMedelstor
PälsvårdRengöring av hud nödvändig
PersonlighetKärleksfull, energisk

3. Bengal

Bengalkatten är känd för sitt vilda utseende, med en fläckig päls som påminner om en leopard. De är aktiva, intelligenta och älskar att leka. Det är en kattras som kräver mycket stimulans och gärna klättrar och hoppar, så det är viktigt att erbjuda en miljö med klätterställningar och leksaker.

EgenskapDetalj
StorlekMedelstor, atletisk
PälsvårdLätt att sköta
PersonlighetAktiv, lekfull, nyfiken

4. Ragdoll

Ragdoll-katter är kända för sin otroligt lugna och avslappnade personlighet. De är ofta väldigt tillgivna och gillar att bli burna, därav deras namn – de blir som en ”trasdocka” när man plockar upp dem. Med sin långa, mjuka päls kräver de regelbunden borstning.

EgenskapDetalj
StorlekStor, kraftig
PälsvårdRegelbunden borstning
PersonlighetLugn, kärleksfull, social

5. Siames

Siamesen är en av de mest igenkännliga kattraserna, med sin eleganta, smala kropp och karaktäristiska mörka ”mask” runt ansikte, öron, tassar och svans. De är väldigt pratsamma och sällskapliga, och kräver mycket uppmärksamhet från sina ägare. Siameser är också kända för att vara mycket lojala och knyta starka band till sina människor.

EgenskapDetalj
StorlekSmal, elegant
PälsvårdLättskött
PersonlighetPratsam, lojal, sällskaplig

Att skaffa en katt innebär mer än bara att öppna dörren och låta dem komma in. Du behöver förbereda dig med rätt tillbehör, försäkra din katt för att vara förberedd på oförutsedda utgifter och förstå vilka behov just din kattras har. Oavsett om du väljer en energisk Bengal eller en avslappnad Ragdoll, kommer din katt utan tvekan att ge dig många år av kärlek och glädje.